Katarina Holm: Investeerimisklubist ja algajatest investoritest

Hiljuti toimus Tallinnas iga-aastane konverents “Investor Toomas”, mida külastas üle kuuesaja inimese. Investorid rääkisid eelmise aasta kasumist, investeeringute tagastamisest, ühisrahastusest ja teistest probleemidest. Üritusest võtsid osa ka eesti tehnoloogiaettevõtte RIA.com Marketplaces’i asjatundjad, kes olid konverentsi toetajad. Nemad rääkisid Investeerimisklubi asutaja Katarina Holmiga sellest, kuidas tuli mõte selline klubi luua.

Katarina Holm on Tallinna Investeerimisklubi asutaja- teab kõike raha investeerimisest, edust ja ebaõnnest.

– Kuidas tuli teil mõte asutada Investeerimisklubi?

– Meie klubil on kitsas suunitlus. Kui eesti keelt kõnelevad inimesed saavad valida klubi isegi osalejate soo järgi, siis venekeelse elanikkonna jaoks ei olnud midagi. Sellepärast otsustasime selle tühimiku täita.

– Kas see oli kommertsettevõtmine või püsis entusiasmil?

– Eestis tegeletakse enamiku asjadega puhtalt entusiasmist ühiskonna edasiarengu jaoks. Meil on inimesi, kes ei valda eesti ega inglise keelt. Need inimesed tunnevad huvi investeerimise vastu, kuid ei käi üritustel, kus on neil piiratud ligipääs informatsioonile. Me tahame aidata neil silmaringi laiendada. See puudutab eriti neid, kes tulevad Eestisse välismaalt.

– Konverentsist võttis osa üle kuuesaja inimese. Kas see on väga palju?

– See on Eesti võimsaim investeerimiskonverents. Eelmise aasta üritusel osales üle viiesaja investeerimishuvilise.

– Kas kõik osalejad investeerivad regulaarselt või see on hoopis hariduslik projekt?

– See on muu hulgas ka hariduslik projekt. Osalejate arv kasvab iga aastaga. Peame arvestama sellega, et on esindatud ka hulk uusi investoreid, kes on alles hiljuti turule sisenenud. Kuid siin näeb ka aastast aastasse korduvaid nägusid. Meie konverentsi tuum on kogenud investorid, kes tegelevad sellega juba mitmendat aastat.

– Kas on juhtunud mõni sündmus, näiteks pensionisüsteemi muudatus, mis suunas inimesed iseseisvalt investeerima, mitte usaldama oma raha pangale või teistele asutustele?

– Neil, kes tahavad oma peaga mõelda, on alati huvi proovida midagi iseseisvalt. Jah, näiteks pensionireform võib olla positiivne samm selleni, et inimesed õpivad ise oma raha investeerima. Kuid kindlasti tuleb ka pettureid, kes tahavad seda raha endale.

– Mida te soovitate algajatele? Millele tuleb tähelepanu pöörata? Kas mõnele teatud turule või finantsnäitajatele?

– Algajad peavad investeerima neisse valdkondadesse, mida nad mõistavad. Kui biotehnoloogia on sulle võõras, siis ei tasu sinna valdkonda minna. Parem oleks investeerida jaemüüki. Inimesed lähevad alati poodi ja ostavad kaupa.

– Aga millist ettevõtet soovitate valida?

– Üldiselt vaatleme tuntud suurfirmasid, sest nad on rohkem avalikkuse tähelepanu all ja läbipaistvad.

Lisaks räägib RIA.com Markeplaces’i juhtkonna liige Artjom Umanets, et taolised konverentsid aitavad vaadelda investeeringuid teise nurga alt.

– Tänu taolistele üritustele saavad erainvestorid vaadelda ettevõtlust erinevatest vaatevinklitest, saavad teada peidetud ohtudest ja riskidest. On võimalik, et mõned esitlused innustasid kedagi või aitavad isegi võib nurjumisest päästa.

Peab toonitama, et viimastel aastatel näitab IT-valdkond väga head kasvu. Juba praegu on selle panus Eesti SKP-sse rohkem kui 15% ja kasv on paratamatu. Tänu ainuüksi e-residentsusele toovad IT-ettevõtted riigieelarvesse miljoneid eurosid maksuraha. Kahjuks on erainvestorid  kõrgtehnoloogiate osas väga ettevaatlikud ja investeerivad sinna, mis oli populaarne 20 aastat tagasi. Näiteks meie firma kasum kasvab iga aastaga 50% . Varsti oleme valmis minema börsile. Aga kas investorid on selleks valmis? Peagi näeme.

Tallinna Investeerimisklubi asutaja Katarina Holm räägib RIA.com Marketplaces’i asjatundjatega