Ettevõtja konverentsist „Äriplaan 2020“: äri areneb, kuid pankadega on probleeme

The post was published in DV.ee on 26th of September, 2019

25. septembril toimus Tallinnas suur ärikonverents „Äriplaan 2020“, kus ettevõtete juhid tutvustasid oma plaane ja edusamme. Eesti ettevõtte RIA.com Marketplaces’i juhtkonna liige Artjom Umanets, kes tuli Ukrainast Eestisse, räägib mida huvitavat üritusel arutati, miks, tema arvates, alahinnatakse Ukrainat ning millised on ettevõtluse ees seisvad probleemid.

Eesti ettevõtte RIA.com Marketplaces’i juhtkonna liige Artjom Umanets.
Eesti ettevõtte RIA.com Marketplaces’i juhtkonna liige Artjom Umanets.

Lühidalt üritusest

Konverents viis kokku tõesti palju väga huvitavaid inimesi, kes teavad mitte kuulu järgi, kuidas raha teenida, investeerida ning isegi kaotada. Olen nõus Kaamos Grupi omaniku Kaido Jõelehega, et ettevõtjad on ärimaailma arhitektid. Nende osa võib tunduda vähetähtis, kuid nende otsused on fundamentaalsed. Ettevõtja kõige tähtsam roll on mõttekaaslaste meeskond kokku tuua, mida Kaido ka tegigi. Ka meie püüame sama kurssi järgida.

Tasub rääkida globaalsest fookusest. Paratamatult tuleb otsida võimalusi ekspordile orienteeritud kaupade ja teenuste sektorites. Nii nentisid mitu ettevõtjat, sealhulgas Kaido Jõeleht, Skeleton Technologies juht Taavi Madiberk, Estiko Grupi omanik Neinar Seli, Funderbeami asutaja Kaidi Ruusalepp, Skinest Grupi omanik Oleg Ossinovski. Ärimaailma esindajad on arvamusel, et Eesti on liiga väike riik selleks, et piirduda ainult siseturuga. Ossinovski on kindel, et kõige parem on alustada Eesti äri laienemisel lähimatest ja arusaadavamatest turgudest, näiteks Lätist ja Leedust.

Mind paneb imestama, et paljud ajavad äri Valgevenes, kuid millegipärast ei vaatle Ukrainat nagu rahateenimise võimalust. Aga asjatult.

Ukraina investeerimisobjektina

Ettevõtluse arenguks on Ukrainas kaks peamist suunda.

Esimene on põllumajandusmaa turg. Meil on piisavalt põhjusi pidada seda Ukraina kõige suuremaks reformiks viimase 25 aasta jooksul. See riik on juba suur mängur teravilja ja taimeõli globaalsetel eksporditurgudel. Kõik see oli saavutatud renditud põllumajandusmaal. Milliseid tulemusi on võimalik saavutada siis, kui maa on põllumajandusettevõtete omandis, on raske ette kujutadagi.

Teine on IT-sektor. Suuremad eesti IT-ettevõtted on juba avanud Ukrainas oma esinduse: Transferwise juba 2011. aastal, Bolt 2019. aasta suvel. RIA.com Marketplaces ka omab seal arenduskeskust. Meie projektide pealt (auto.ria.com, dom.ria.com) võime tõdeda, et ukrainlased on ühed maailma parimaid IT-mehi, ning nende veebilehtede edulugu sai võimalikuks tänu meie Ukraina meeskonna tööle.

Mis probleemid seisavad ettevõtluse ees

Ma võin öelda, et äri tunneb end Eestis rahulikult. Tööjõudu jagub, mitte üleliigselt, aga on millest valida. Ikkagi olemas üks probleem, see on pangad. Konverentsil tõsteti üles küsimused finantssektori kohta. Seoses mitmete välismaa pankade Eestis lahkumisega puudub konkurents. Nüüd otsus, kas anda ettevõttele laenu või mitte, võib võtta kuid aega.

Kohalikud pangad on nüüd ettevaatlikumad. Seetõttu me näeme rahvusvaheliste maksete aeglustamist, mis mõjutab ka ettevõtjaid.